BLOGI

Viestintäammattilainen ei journalistilta valtaa anasta

Helsingin Sanomien Tuomo Pietiläinen kirjoitti 20.5.2017 kolumnissaan, että mm. viestintätoimistot olisivat osa ”toimialaa, joka keskittyy journalistisen päätösvallan pois ottamiseen”. En tunnista Pietiläisen esittämää ollenkaan.

Viestintäammattilaisena kyllä ehdotan tämän tästä uutisaiheita, ihmisiä ja näkökulmia aktiivisesti televisio-, radio- ja lehtitoimituksiin, mutta päätökset toteutettavista jutuista tai ehdotusteni sivuuttamisesta tekee edelleen ja aina journalisti.

En edes kuvittele voivani kiukutella niistä päätöksistä. Ei tule mieleenikään yrittää painostaa toimituksia, kuten valtakunnan tai maakunnan poliitikot tai bisneksen mahtihenkilöt ilmeisesti edelleen tuppaavat tekemään. (Yle muuten ei ole ainoa kohdemedia painostukselle, ei todellakaan, tässä esimerkki ilmoitustulojen menetyksellä painostavasta kuntapoliitikosta Savossa).

Päin vastoin konsulttina olen jokusenkin kerran joutunut tulkitsemaan journalismin sääntöjä ja toimintatapaa päämiehelle, jota jokin sanavalinta julkaistussa artikkelissa tai sen synnyttämä mielikuva on kismittänyt. Neuvon aina karaisemaan pintaansa, kun perustetta urputtamiseen, oikaisuun tai vastineeseenkaan ole.

Alallemme on myös perustettu VEN Viestinnän eettinen neuvosto ja laadittu eettinen ohjeisto, jonka näkee täältä

Miksi viestintäkonsultointi näyttäytyy arvostamalleni journalistille työtavoiltaan tai mahdiltaan kovin erilaisena?

Julkaistu kategorioissa: ,

Sallamaari Muhonen

Osallistu keskusteluun

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JÄTÄ VIESTI

Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.